BeneDental

Dr. Bene Zsuzsanna fogszakorvos

Szakértelem

Empátia

Tömések

A fogak megtartásának egyik leggyakoribb módja a tömés készítése.

A fog hiányosságának gyakori oka a fogszuvasodás, de egyéb sérülésből is adódhat a fog folytonosságának hiánya. Leggyakrabban esztétikus-fehér, a fog színéhez alkalmazkodó- szinte láthatatlan tömést készítünk. Esztétikus tömés a fogszuvasodás mérsékelt kiterjedésekor készíthető. Nagyobb kiterjedésű, a fog teljes rágófelületét érintő fogszuvasodás esetén a hiányzó nagyobb fogrész pótlására ún. inlayt – fogbetétet-v. onlayt tudunk készíteni.

A felhasznált tömőanyagok között vannak már ún.BISGMA mentes készítmények is, amelyek rendelőnkben is elérhetőek.

 

Mi a teendő fogtömés után?

A legtöbb fogtömést érzéstelenítő beadását követően készítjük el. A zsibbadás elmúlását minden esetben meg kell várni, hiszen az érzéstelenség miatt „csúnyán megsebezhetjük” magunkat rágás közben. Inni lehet, de óvatosan. Abban az esetben, ha érzéstelenítés nem történt, az esztétikus tömés azonnal terhelhető, tehát rögtön lehet enni.

Mélyebb kiterjedésű szuvasodásoknál előfordulhat átmeneti érzékenység, ilyenkor érdemes pár napig, esetleg hétig kímélni az érintett fogat.

Néha, mély szuvasodás esetén, az első alkalommal csak egy gyógyszeres tömés kerül  behelyezésre , amely egy későbbi időpontban cserélhető végleges tömésre.