BeneDental

Dr. Bene Zsuzsanna fogszakorvos

Szakértelem

Empátia

Fogfehérítés

Elszíneződött fogak fehérítése:

A dohányzás, a rendszeres  fekete  kávé, tea, vörös bor fogyasztása a fogak felszínének elszíneződéséhez vezethet.. Ezek makacs, a fogkőhöz hasonlóan otthon nem eltávolítható felrakódások. Ennek eltávolítására  a  legalkalmasabb a fogászati porfúvó . Igen apró szemcsenagyságú,  kellemes ízű porral fújjuk végig a fogakat, amely képes a felszíni lerakódásokat, a fogközökben megülő elszíneződéseket eltávolítani. Szemmel látható minden esetben a változás. A beavatkozást depurálás előzi meg.

Amennyiben az elszíneződéshez vezető szokások megmaradnak, úgy újra kialakulhatnak a lerakódások. A beavatkozás fél évente ismételhető.

 

Gyökérkezelt fogak fehérítése:

Sajnos, a gyökérkezelt fogak az évek során gyakran elszíneződnek, ezzel rontva a mosoly esztétikáját.

Itt az elszíneződést nem a külső felszínre rakódott színező anyagok okozzák, hanem a fog kiszáradása, a kezelés során beszivárgó színező anyagok, esetleg maga a gyökértömő paszta.

Máskor pont a fog elszíneződése hívja fel a figyelmet, hogy a fog elhalt. Ilyenkor a fog belsejében lévő kórokozók okozzák az elváltozást.

Ezekben az esetekben elegendő csak az érintett fog kezelése. Mivel a színeződés a fog belső felszínét érinti, ezért a fehérítést is ott kell végezni. A tömés, ill. a gyökértömés egy részét távolítjuk el és ennek helyére teszünk egy fehérítő zselét, amelyet 1-2 nap múlva veszünk ki. Szükség esetén ez az eljárás többször ismételhető a megfelelő fogszín elérésének érdekében.

 

Rendelői fogfehérítés:

Sokan szeretnének ragyogóan fehér, gyönyörű mosolyt.

Sajnos, nem mindenkinek van ilyen, de szerencsére ma már meg tudjuk oldani, hogy bátran mosolyogjunk!

Mit érdemes róla tudni?

Nem javasolt a fogak fehérítése fiatal, 18 év alattiaknál, szuvas fogak, rosszul záródó töméseknél, érzékeny fogak esetében. Ínygyulladás és fogszabályozó viselése során. Szoptatás és terhesség alatt. A fehérítőre való érzékenység esetében.

Fontos tudni, hogy az eljárás során tömések, fogművek nem fehérednek! Szükség esetén a kezelés elvégzése után ezek cserére szorulhatnak.

A kezelést követően kb. 10 nap, mire az „új„ színárnyalat valóban kialakul. Ebben az időszakban tilos erősen színező ételeket, italokat fogyasztani. De a színes fogkrémek és szájvizek kerülése is ajánlott.(Fehér diéta)

Az eljárás során 2*20 percre egy zselé állagú fehérítőt teszünk a fogakra. Az íny védelmére minden estben fogínyvédő hab kerül. Lézeres fogfehérítés során a fehérítő zselét lézer aktiválja, amely így erőteljesebb fehérítő hatást tud elérni.

Több árnyalatnyi fehéredés érhető el.  A fehérítő eljárás sikere, annak tartóssága függ a fog nagyságától, (dentin-zománc arány), az életkortól és a táplálkozási, szájápolási szokásoktól.

A beavatkozás során a fog szerkezete nem sérül. Átmeneti érzékenység felléphet, de az 1-2 napon belül elmúlik. Ilyenkor ajánlott fluoridos érzékenységet csökkentő fogkrém használata.

 

Otthoni fogfehérítés:

Az otthon történő fehérítés során egy előre gyártott, fehérítő zselét tartalmazó sínt kell a fogakra helyezni. A rendelői fehérítéshez képest több alkalommal kell használni, ahhoz, hogy megfelelő eredményt érjünk el.