BeneDental

Dr. Bene Zsuzsanna fogszakorvos

Szakértelem

Empátia

Barázdazárás

Barázdazárás:

Elsősorban gyerekeknek és fiatal felnőtteknek készítjük, a fog szuvasodásának megelőzése érdekében.

 

Mi a barázdazárás?

A maradó és a tejfogak szuvasodása megelőzhető barázdazárással, ami az ép, illetve kismértékben szuvas barázdáknak egy speciális tömőanyaggal történő lezárását jelenti. A frissen előtört fogak felszínét letisztítva – fúrás nélkül – különleges nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel az orvos a fog felszínére, amely befolyik a barázdák mélyére, így elzárja a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját. Az anyag 3-4 évig garantálja az alatta fekvő fogállomány épségét, ennek elteltével a barázdazárást meg kell újítani. Természetesen nemcsak gyermekeknél, hanem felnőtteknél is elvégezhető ez a hatásos beavatkozás, mivel a barázdák szuvasodása a felnőttkorban is folytatódik.

A maradó fogakat célszerű előtörésük után rögtön barázdazárni. Előfordul, hogy pár hónapos késlekedés után sötét csíkok jelennek meg a fogak rágófelszínén. Ekkor az ún. mikroinvazív technika segítségével kiterjesztett barázdazárás végezhető, amely a csíkok nagyon finom, vékony fúróval történő felszíni feltárását jelenti a lehető legminimálisabb foganyag eltávolítással.

A maradó fogak többsége a fogváltás utáni 1-2 évben szuvasodik a legnagyobb intenzitással. Ebben az időszakban eldől, hogy a fog hamarosan szétkorhadt gyökérként eltávolításra kerül-e, vagy pedig épségét megőrizve egy életen keresztül betöltheti funkcióját.