BeneDental

Dr. Bene Zsuzsanna fogszakorvos

Szakértelem

Empátia

Gyökérkezelés

A nagymértékben már károsodott fogak utolsó lehetősége sokszor a gyökérkezelés.

Lehet a fog fájdalmas, de előfordulhat, hogy különösebb panaszt nem okoz, de egy krónikus gyulladás miatt kell elvégezni a kezelést.

Milyen esetekben válik szükségessé a gyökérkezelés?

  • fájdalom
  • a fogszuvasodás miatt erősen károsodott fogaknál
  • letört, sérült, elhalt fogak esetén
  • gócbetegségben

A gyökérkezelés során a fog belsejében levő idegeket, ereket távolítjuk el. A fogbelet megtisztítjuk a kórokozóktól és az egyéb szennyeződésektől.

A már tiszta, tünetmentes fogcsatornát-csatornákat gyökértömő pasztával töltjük ki, amely hermetikusan lezárja az egész fogbél üregét. Így a továbbiakban újra „használhatóvá” válik a fog.

A gyökértömött fogak eleve sokszor már nagyon hiányosak, sérültek, ezért érdemes vmilyen tartós fogművel ellátni. Az évek során a gyökérkezelésen átesett fogak törékennyé válnak, ezért is javasolt védeni őket a korai sérülések megelőzése érdekében.

A gyökérkezelést helyi érzéstelenítésben végezzük, hogy minél kevesebb fájdalommal járjon a beavatkozás. Szükség esetén speciális pasztát helyezünk a fogbél üregébe, ami segíti a későbbi időpontban való kezelés fájdalmatlan elvégzését.

A gyökérkezelés során többször szükséges lehet intraorális rtg felvétel készítésére, ideiglenes gyökértömés behelyezésére.